Festival 2011

Prvi dan

U organizaciji Osnovne muzičke škole ,,Kornelije Stanković”, u Ugljeviku je sinoć otvoren Treći međunarodni muzički festival “Dani harmonike”, najveća muzička svečanost u BiH posvećena harmonici koji će za pet dana okupiti preko 200 izvođača i takmičara iz 12 evropskih zemalja. Pored takmičara solista i kamernih sastava, veliki doprinos manifestaciji daće eminentni stručnjaci iz oblasti harmonike kao što su uvaženi profesori iz Ukrajine Vladimir Murza i Vladimir Olejnik te Rus Aleksandar Skljarov.

U prepunoj sali ugljevičkog Centra za kulturu ,,Filip Višnjić” sinoć je načelnik opštine Vasilije Perić festval proglasio otvorenim.

Ponosni smo što, iako smo mala opština, imamo Osnovnu muzičku školu ,,Kornelije Stanković i vrsne muzičke stručnjake i izvođače koji su nas zavidnim novoom umjetničkog znanja predstavljali u regionu i svijetu, istakao je načelnik Perić na otvaranju.

Ponosni smo, dodao je načelnik, i to što po treći put možemo biti dobri domaćini za preko 200 takmičara i predavača iz 12 evropskih zemalja. U opštini smo prepoznali kvalitet i osjetili potrebu da podržimo ovakve skupove jer je naša obaveza da ističemo i pomažemo one koji su najbolji, naglasio načelnik opštine Ugljevik koja je generalni pokrovitelj ove manifestacije.

Profesor na Muzičkoj akademiji u Odesi Vladimir Murza je primijetio da se za tri godine, koliko dolazi na festival u Ugljevik, broj učesnika utrostručio kao i kvalitet svirke.

Kvalitet je svake godine sve bolji a interesovanje za nastup sve veće i to govori sve o festivalu koji je organizovala Muzička škola ,,Kornelije Stanković”, čiji je direktor i profesor Slaviša Perić doktorirao u Ukrajini, istakao je Murza, profesor poznat po mnogim osvojenim nagradama na nacionalnim i međunarodnim takmičenjima.  Ovaj istaknuti ukrajinski umjetnik održanje narednih dana u Ugljeviku i javne časove harmonike.

Pored profesora Murze, mnogobrojnoj publici na otvaranju predstavili su se svirkom i njegov sin Aleksandar Murza te solisti i orkestar Muzičke škole ,,Kornelije Stanković”.

Drugi dan

 

Drugi dan muzičke svečanosti ,,Dani harmonike” obilježen je predavanjem, javnim časom harmonike te koncertima. Za male umjetnike javni čas održao je profesor na Muzičkoj akademiji u Odesi Vladimir Murza. U večernjim časovima ljubiteljima  klasike koncetom se predstavio Trio ,,Pulsacio“, iz Srbije.  Riječ je o troje mladih ljudi –Marija Stamenov, te Dragana i Ivan Mladenović,  koji  rade kao uvaženi profesori u Muzičkoj školi u ,,Stevan Mokranjac” u Požarevcu.

 

Miodrag Krstić diplomirao je na beogradskom Fakultetu muzičkih umjetnosti. Trenutno radi kao profesor harmonike u beogradskoj Muzičkoj školi ,,Vatroslav Lisinski”. Upisao je postdiplomske studije na Odsjeku za harmoniku u klasi profesora Vojina Vasovića.  Na raznim takmičenjima osvojio je veliki broj nagrada. Snimao je za potrebe Radio-televizije Srbije i Studija B.

 

Mađarski Ansambl harmonika ,,Akkordeonistov” je izrastao iz školskog ansambla Škole umjetnosti ,,Artist” u mađarskom gradu Pakš  da bi vremenom, zahvaljujući dobrim rezultatima na raznim takmičenjima i festivalima u zemlji i inostranstvu,  stasao u profesionalan ansambl. Prije pet godina predstavljali su svoju zemlju na Međunarodnom festivalu ,,Dječijeg druženja”, koji je održan u Kini.

Treći dan

Na takmičenju kamernih sastava (u subotu – trećeg dana Festivala) kamerni sastavi Osnovne muzičke škole ,,Kornelije Stanković” osvojili su najveći broj bodova u prvoj i drugoj kategoriji, dok je u trećoj kategoriji, u kojoj Ugljevičani nisu imali učesnike, najbolji je bio kamerni sasastav Gimnazije i Srednje muzičke škole iz Ilidže i Istočnog Sarajeva.

Takmičeći se u prvoj kategoriji, međunarodni žiri dodijelio je ugljevičkom kamernom satavu 95,6 bodova, dok su drugoplasirani učenici Osnovne muzičke škole ,,Branko Smiljanić” iz Gradiške osvojili  92,2 boda. U drugoj kategoriji, Kamerni ansambl domaćina Festivala osvojio je takođe najveći broj bodova.

Izvođače je ocjenjivao međunarodni žiri, čiji je predsjednik bio Ukrajinac Vladimir Murza. Članovi žirija bili su Vladimir Olenji (Njemačka), Mađar Zoltan Šokolaj, Dragana Mladenović (Srbija), Melita Čičić (BiH).

U večernjim časovima koncert su održali učenici domaćini Muzičke svečasnosti ,,Dani harmonike”.

Ljubiteljima harmonike koncertom su se predstavili učenici Muzičke škole ,,Stevan Mokranjac” iz Požarevca, Treće odeske Muzičke škole, te učenici Osnovne muzičke škole iz Graca kao i Ansambl klasične harmonike iz Sarajeva.

 

Na kraju večeri koncert je održao Vladimir Olejnik.

U nedjelju, četvrtog dana Festivala, program je podijeljen na takmičarski dio solista po kategorijama (prijepodne i popodne),  dok su večernji časovi predviđeni za dodjelu nagrada najboljima i za koncert Ukrajinca Vladimira Murze i Rusa Aleksandra Skljarova, čime će Festival harmonika biti svečano zatvoren u Ugljeviku i sutradan (u ponedjeljak) preseljen  u susjednu Bijeljinu.

Četvrti dan

Dodjelom nagrada i priznanja najboljim solistima izvođačima na harmonici, sinoć je u Ugljeviku završen Treći međunarodni festival ,,Dani Harmonike”, koji je okupio više od 200 takmičara izvođača i pedagoga iz deset evropskih zemalja. Pored učesnika iz BiH, na festvalu su se pojavili izvođači iz Rusije, Ukrajine, Austrije, Mađarske zatim Slovenije, Makedonije te susjedne Srbije i Hrvatske.

Prema ocjenama stručne javnosti, ova manifestacija je po svemu prevazišla ranije održane i ima perspektivu da postane tradicionalan, a Ugljevik, odnosno Muzička škola ,,Kornelije Stanković”, ima dovoljan kapacitet da organizuje i okupi eminentne svjetske stručnjake iz oblasti harmonike.

U izjavi za medije, profesor na Muzičkoj akademiji u Odesi Vladimir Murza ocijenio je ugljevički festival kao veliki ,,praznik harmonike na Balkanu”.

Svake godine, zahvaljujući Festivalu, Ugljevik postaje veći kulturni centar pa je ova mala opština uvrštena u mapu kulturnih događaja, kada je harmonika u pitanju, istakao je ovaj muzički umjetnik.

Važno je to, dodao je Murza, da se ova muzička svečanost visoko kotira jer se u ovoj opštini svake godine ne samo okupi veći broj izvođača nego se svaki put poveća i kvalitet svirke.

– Ako se ovako nastavi, Ugljevik će uskoro postati centar harmonike, ne samo u BiH nego i svijetu, istakao je Murza.

Direktor Osnovne muzičke škole Slaviša Perić je istakao da će kao organizatori učiniti sve da ovaj festival preraste i postane u najmasovnije takmičenje kada je u pitanju harmonika.

– Poslije festivala u Puli, koji postoji 36 godina, smatram da je ovo najveće okupljanje takmičara i stručnjaka, istakao je Perić.

Potrudićemo se, kaže direktor,  da ova muzička svečanost postane svojevrsan samit harmonike na Balkanu, gdje će svake godine da se okupljaju najeminentniji stručnjaci i pedagozi koji se bave harmonikom.

Poslednji dan festivala u Ugljeviku obilježen je takmičenjima solista na harmonici. U pet kategorija takmičilo se više do 150 učesnika. Međunarodni žiri imao je težak posao pa su odlučivale nijanse.

Tako je u bejbi kategoriji najveći broj bodova osvojio  Miloš Zelenović, Muzička škola ,,Kornelije Stanković”, dok je u prvoj kategoriji pobijedila Anđela Nikolić iz Šapca. U drugoj kategoriji  prvo mjesto, sa najvećim brojem bodova, pobijedio je Topalović Bojan, takođe iz Šapca. Ukrajinac Aleksej Murza pobjednik je treće kategorije, dok je Beograđanin Stefan Adamović bio najbolji u četvrtoj kategoriji. Pobjednik pete kategorije je Aleksandar Knežević iz Kruševca.

 

U večernjim časovima Vladimir Murza i Aleksandar Polujev održali su koncert.

 

Festival je na dan prenesen u susjednu Bijeljinu, gdje će učenici laureati i profesori harmonike Ukrajinac Vladimir Murza i Rus Aleksandar Polujev održati koncert.

 

 Peti dan

Koncertima učenika laureata Muzičke škole ,,Kornelije Stanković”, te Rusa Aleksandra Poelujeva i Ukrajinca Vladimira Murze, u bijeljinskoj sali gradskog Bioskopa, završen je Treći Međunarodni muzički festival ,,Dani harmonike”, koji je okupio više od 200 takmičara izvođača i muzičkih pedagoga iz 11 evropskih zemalja. Pored učesnika iz BiH, na festvalu su se pojavili izvođači iz Rusije, Ukrajine, Austrije, Njemačke, Mađarske zatim Slovenije, Makedonije te susjedne Srbije, Crne Gore i Hrvatske.

Za pet dana festivala održano je više koncerata na kojima je, pored Vladimira Murze i Aleksandra Poelujeva, nastupala  Treća muzička odeska škola iz Ukrajine. Publici se predstavio i Trio ,,Pulsacion” i Miodrag Krstić iz Srbije, zatim požarevačka Muzička škola ,,Stevan Mokranjac” kao i Ansambl harmonika iz Mađarske.

Festival u Ugljeviku i Bijeljini posjetili  su takmičari, predavači i članovi žirija iz Moskve, Odese, Budimpešte, Pakša, Hamburga, Graca i Maribora. Harmonikaši su došli i iz Beograda, Kruševca, Novog Sada, Šapca, Požarevca, Smedereva, Bačke Palanke, Sombora  zatim Loznice, Pančeva, Zemuna, Prilepa, Pule i Podgorice. Od gradova u BiH takmičile su se škole iz Sarajeva, Brčkog, Gračanice, Nevesinja, Istočnog Sarajeva, Foče, Gradiške te susjedne Bijeljine.

Izvođače je ocjenjivao međunarodni žiri, čiji je predsjednik bio Ukrajinac Vladimir Murza. Članovi žirija bili su Vladimir Olenjik (Njemačka), Mađar Zoltan Šokolaj zatim Dragana Mladenović,  Miodrag Krstić i Obrad Kaitović (Srbija), Melita Čičić (BiH), Aleksandar Poelujev (Rusija),  Dražen Košmel (Hrvatska).