Pozdravna riječ

Изузетно цијенећи континуитет одржавања овог значајног музичког фестивала, који је прерастао у интернационалну манифестацију која изнова обогаћује културну сцену, не само регије у којој се традиционално одржава, већ и цијеле Републике Српске, желим да организаторима, у име институција Републике Српске и у своје лично име, упутим најискреније честитке, а такмичарима из 16 земаља свијета много успјеха на једанаестом фестивалу ,Дани хармонике” .

Умјетност је јединствен облик изражавања који олакшава комуникацију међу људима и омогућава расподјелу вриједности и искустава, као и њихов продор у разним културама.

Међународним фестивалом „Дани хармонике” обогаћује се културна баштина нашег народа и на најлепши могући начин промовише музичка умјетност, унапређује класична хармоника и значајно даје допринос афирмацији наших умјетника на међународној сцени.

Институције Републике Српске пружају подршку различитим програмима и пројектима који доприносе развоју, јачању, промоцији наше културе и то ће наставити и у будућности.

Универзални језик музике јесте језик који спаја разне културе и руши предрасуде.

Због тога ми је изузетно задовољство да у Републици Српској пожелим добродошлицу и угодан боравак гостима који су нам стигли из бројних земаља.

ПРЕДСЈЕДНИК РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Жељка Цвијановић

 

Међународни фестивал „Дани хармонике“ представља најзначајнији фестивал овог драгоцјеног инструмента не само у нашој земљи него и у ширем региону. Фестивал који је мали Угљевик ставио на карту европске културе, разносећи име нашег Угљевика на све четири стране свијета кроз утиске свјетски познатих умјетника и њихових ученика који су претходних година били гости овог традиционалног фестивала..
Поносан сам, данас, као дугогодишњи домаћин и организатор Међународног  фестивала  хармонике на наше ствароце и музичке педагоге из Музичке школе „Корнелије Станковић“ који су постали не само амбасадори наше културе, на свим меридијанима,  већ и педагошки и умјетнички ауторити, који су добро познати у свијету, овјенчани многим наградама и признањима.

 

Имамо много разлога да будемо поносни на  успјехе Музичке школе „Корнелије Станковић“, који су ишли скромним, али сигурним корацима, унапређујући фестивал, чврсто га постављајући као незаобилазну адресу културних и умјетничких догађаја у овом дијелу Европе.

 

Драго ми је што сам имао прилику учествовати у овој сјајној причи, која ће нас у годинама испред нас окупљати, сабирајући на једном месту највећа имена из свијета хармонике и оне који ће то тек постати. Нека вас чаробне мелодије овог инструмента увијек, на други начин, обрадују и оплемене, и подсете на наш Угљевик.

 

НАЧЕЛНИК ОПШТИНЕ УГЉЕВИК

Василије Перић, дипл. ецц.

 

Велика је част и посебно задовољство пожељети Вам добродошлицу на Једанаести фестивал ,,Дани хармонике” Угљевик – Бијељина – Београд 2019.

Чињеница да се наш фестивал  одржава једанаесту годину за редом, довољно говори о његовом  значају  за нашу средину. Оно што овогодишњием Фестивалу даје посебан значај, а за нас организаторе представља велику част и задовољство је улога високог покровитеља Фестивала, коју је преузела предсједница Републике Српске  госпођа Жељка Цвијановић. Својим личним присуством предсједница ће увеличати свечано отварање и на тај начин подићи нашу манифестацију на још виши ниво, због чега смо јој неизмјерно и искрено захвални.

Фестивал већ дуго има међународни карактер не само доласком учесника из свих крајева свијета, него и чињеницом да се дио фестивалских активности одвија и у Републици Србији.

Од фестивала основаног у малој средини трудом и залагањем, али и љубављу према музици, подигли смо Фестивал на међународни ниво и постали смо један однајзначајнијих фестивала хармонике у Европи. Током година угостили смо најеминентнија  имена из свијета хармонике, али смо исто тако успјели и да промовишемо и афирмишемо многе младе таленте, што и јесте био наш примарни циљ.

Као домаћинима, задовољство нам је да  и ове године угостимо еминентне умјетнике, који  и поред бројних концертних активности током цијеле године, ипак, издвоје вријеме  да учествују на Фестивалу и тиме потврде наш труд и омогуће нам да на једном  мјесту окупимо умјетнике свјетског реномеа како би ученици и студенти имали прилику да кроз непосредан контакт и рад са њима стекну нова знања и искуства. Са поносом  истичемо да ове године  имамо учеснике из 16 земаља и то из: Русије, Литваније , Италије, Украјине, Шведске, Њемачке, Аустрије, Мађарске, Бугарске,  Румуније, Србије, Хрватске, Словеније, Сјеверне Македоније, Црне Горе и Босне и Херцеговине. И ове године учинили смо све што је у нашој моћи да садржаји Фестивала буду разноврсни и квалитено организовани и на тај начино правдамо дугогодишње постојање и повјерење које нам током година указујете.

Уз срдачну добродошлицу, желимо вам пуно успјеха на вашем и нашем Једанаестом фестивалу „Дани хармонике”.!

Директор фестивала

Мр Славиша Перић