Festival 2013

Prvi dan

U Ugljeviku je sinoć zvanično otvoren Peti međunarodni festival ,,Dani harmonike 2013.”, manifestacija koja će za narednih sedam dana ,,posjetiti” tri opštine u dvije države (BiH i Srbiji) i okupiti više od 300 takmičara izvođača i pedagoga  iz 13  evropskih zemalja.  Osim Ugljevika i Bijeljine, festival će biti održan i u opštini Bogatić.   Publici će se predstaviti i zvučna imena iz svijeta muzike – Rusi Aleksandar Skljarov i Sergej Osokin te Ukrajinci Vladimir Murza, Kristina Andruhiv i Irina Serotjuk.

 

Sinoć, na svečanom otvaranju, u prepunom ugljevičkom Domu za kulturu ,,Filip Višnjić” koncert je održao Vladimir Murza,  uvaženi profesor na Muzičkoj akademiji u Odesi. Pored njega svirali su i laureati cjelokupnog takmičenja od ranijih godina – Aleksandar Nikolić, Srbija,  i Danijel Piler, Austrija te učenici domaćini.

Direktor Osnovne muzičke škole ,,Kornelije Stanković” Slaviša Perić kaže da svake godine Festival harmonike posjeti sve više izvođača, takmičara i ljubitelja harmonike.

– Ovaj Festival postaje  najsadržajniji na prostoru bivše Jugoslavije i lagano prerasta u jedan od najznačajnijih i najkvalitetnijih festivala harmonike u Evropi, istakao je Perić.

Muzički umjetnik Aleksandar Skljarov iz Rusije primijetio je takođe da Festival harmonike postaje kulturni centar u regionu.

– Svake godine je bolji kvalitet svirke zahvaljujući ovom muzičkom događaju, istakao je Skljarov dodajući da se svake godine publici i profesorima nametnu novi mladi talenti.

Proglašavajući Festival zvanično otvorenim načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić istakao je da je svima drago što će ova podmajevička opština narednih dana biti regionalni centar kulturnih zbivanja.

– Pored uglja i proizvodnje električne energije Ugljevik je postao prepoznatljiv i po kvalitetnom međunarodnom Festivalu harmonike. Veliki broj učesnika govori da smo u pravu kada i u ovim teškim vremenima  dajemo značaj kulturi, istakao je Perić.

Treći dan

Трећег дана Фестивала проф. др Иван Димитријевић одржао је  предавање о теми ,,Хармоника и квалитет живота – како усмјерити младе”. Он је говорио и о музици као терапији.

– Бројна истраживања у свету указују да је музика делотворна у скоро свим болестима које постоје код савременог човека, да подиже самопоштовање, зближава људе чак и оне који се не познају, истакаo је овај уважени професор са Медицинског факултета у Београду.

Četvrti dan

Ukrajinski duo Irina Serotjuk (harmonika) i Kristina Andruhin (violina) ukupni su pobjednici  završenog Petog međunarodnog festivala harmonike u Ugljeviku i dobitnici prelaznog pehara ove višednevne manifestacije u kojoj je učestvovalo više od 300 takmičara i muzičkih pedagoga iz 13 evropskih zemalja.

Takmičeći se po kategorijama i zahvaljujući koncertima eminentnih svjetskih stručnjaka na harmonici,  u poslednja četiri dana, od četvrtka do nedjelje kasno u noć, Ugljevikom je ,,grmjelo” više stotina harmonika čiji su izvođači, osim iz Bosne i Hercegovine, stigli iz svih republika bivše Jugoslavije i Evrope.

Tako su predstavnike na ovom Festivalu (takmičare, koncertne izvođače i predavače) imale Srbija, Crna Gora, Hrvatska,  Makedonija, Slovenija, Austrija, Njemačka, Mađarska, Poljska, Rusija, Ukrajina,  Bugarska i Švedska.

U nedjelju, poslednji dan takmičenja u Ugljeviku su proglašeni pobjednici po kategorijama. Laureat u prvoj kategoriji ponio je Petar Dinčić iz Srbije odakle je i laureat druge kategorije Dragoslav Vasiljević. Za najboljeg izvođača u trećoj kategoriji proglašen je Nikola Rakić, takođe predstavnik Srbije. Laureat četvrte kategorije je Makedonac Robert Spasenovski dok je pobjednik pete kategorije (klasa studenata) Danijel Elison koji je na takmičenje došao čak iz Švedske.

Takmičeći se u nastupima horova i kamernih sastava,   Ugljevičani su osvojili tri prva mjesta – na takmičenju kamernih sastava, u prvoj i drugoj kategoriji, te na takmičenju za najbolji orkestar harmonika u prvoj kategoriji. Za najbolji kamerni sastav u trećoj kategoriji proglašen je trio harmonika iz Makedonije dok su  laureat u četvrtoj kategoriji i laureat cjelokupnog takmičenja ponijele Ukrajinke Irina Serotjuk i Kristina Andruhin.

Organizator Festivala je ugljevička Osnovna muzička škola ,,Kornelije Stanković” dok su generalni pokrovitelji opština Ugljevik i Ministarstvo prosjete i kulture RS.  Medijski pokrovitelji su Radio Televizija Republike Srpske,  BN Televizija, Skala radio Ugljevik, , IN Televizija, Slobomir Televizija, Nezavisna Televizija ARENA i HIT Televizija.