Festival 2010

Ugljevik je poslednjih pet dana bio grad muzike zahvaljujući Drugom međunarodnom festivalu ,,Dani harmonike – Ugljevik 2010.”, muzičkoj manifestaciji koja je u ovom gradiću okupila vrhunske pedagoge – harmonikaše i gitariste iz Ukrajine, Španije i Srbije te više od 100 učenika-takmičara osnovnih i srednjih muzičkih škola iz BiH i inostranstva.

Manifestacija, koju je organizovala ugljevička Osnovna muzička škola ,,Kornelije Stanković” i Centar za kulturu ,,Filip Višnjić” i čiji je pokrovitelj Ministarstvo za prosvjetu i kulturu Republike Srspske i opština Ugljevik, sastojalo se iz dva dijela – revijalnog i takmičarskog.

U okviru revijalnog dijela koncertima su se predstavili virtuozi na harmonici i uvaženi predavači iz Ukrajine Vladimir Murza (Muzička  akademija ,,Neždanova ,, , Odesa) i Pavel Fenjuk (Muzička akademija ,,P. I. Čajkovski”, Kijev) kao i Beograđanin Brankov Džinović. Umijeće sviranja gitare mnogobrojnoj publici pokazali Španac Huan Ignasio Rueda i Beograđanin Dušan Stojanović. Atmosferu u ugljevičkom Centru za kulturu dodatno su svirkom zagrijali i bendovi ,,Trio balkanske žice” iz Beograda i kruševački Trio ,,Jazmo”.  Za pet dana, koliko je manifestacija trajala, u čast  mnogobrojnih ljubitelja klasične muzike ali i učenikog obrazovanja  organizovano je   dvadeset koncerata.

 

Za mlade polaznike harmonike i gitare organizovani su i javni časovi  na kojima su mlade nade mogle mnogo da nauče od stručnjaka za harmoniku i gitaru.

U okviru takmičarskog dijela, više od sto učenika osnovnih i srednjih muzičkih škola takmičilo se u umijeću svirke dok je njihovo znanje ocjenjivao međunarodni žiri. Tako su se za bod više takmičili solisti na harmonici i gitari, te kamerni sastavi. Zanimljivo je da je takmičara bilo iz čitave regije – Bosne i Hercegovine, Srbije te Slovenije i Mađarske. Tako su u Ugljevik, malo podmajevičko mjesto, stigli čak iz Ljubljane, Budimpešte te Beograda, Novog Sada, Požarevca i Kragujevca kao i iz Leskovca, Šapca, Valjeva, Kruševca, Smederevske Palanke i Bačke Palanke.

Poslednje veče Festival je preseljen u Bijeljinu gdje su se publici u ovom semberskom mjestu izvođenjem kompozicija na harmonici predstavili Ukrajinci Vladimir Murza i Pavel Fenjuk kao i giarista Dušan Stojanović iz Beograda. Da umiju dobro da sviraju pokazali su i mladi laureati Osnovne muzičke škole ,,Kornelije Stanković” koji su u protekloj takmičarskoj sezoni u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj osvojili pedeset nagrada, od čega je više od polovine bilo prvo mjesto.

Direktor Osnovne muzičke škole ,,Kornelije Stanković” Slaviša Perić kaže da je Festival ispunio sva očekivanja.

Harmonika je kod, kaže Perić, i uopšte na Balkanu najzastupljeniji instrument  i mi se trudimo da ona dobije akademski status.

To se postiže ovakvim takmičenjima učenika i koncertima eminentnih umjetnika. Upravo na ovakvim festivalima podiže se nivo sviranja i kvalitet nastave. Takmičari se, zahvaljujući ovakvim okupljanjima, druže i proširuju znanja i imaju priliku da čuju svirku priznatih stručnjaka u svijetu, kaže Perić koji je i sam stekao visoko muzičko obrazovanje u Ukrajini. Ukrajinska škola harmonike je zajedno sa ruskom napriznatija u svijetu.