Festival 2014

Prvi takmičarski dan

Zvanično je otvoren festival „Dani harmonike” u Ugljeviku. Proglašavajući festival zvanično otvorenim načelnik opštine Ugljevik rekao je da treba više pažnje posvetiti ovakvim kulturnim manifestacijama.

“Dani harmonike su jedna od najznačajnih a slobodno možemo reći i najveća kulturna manifestacija opštine Ugljevik. Festival se održava šestu godinu zaredom, i opstao je zahvaljujući organizatoru, muzičkoj školi Kornelije Stanković, i prijateljima festivala, posebno Vladimiru Murzi.” rekao je Perić.

“Ugljevik je poznat po uglju, ali zahvaljujući i ovom festivalu Ugljevik je prepoznatljiv u RS, BiH, regionu i Evropi.” istakao je Perić poželivši gostima festivala  da se ugodno i prijatno osjećaju u Ugljeviku kao i  da ponesu lijepe uspomene iz Ugljevika.

Povodom  Krsne slave opštine Ugljevik-Svete Petke Paraskeve, na  Svečanoj sjednici Skupštine opštine Ugljevik održanoj 26. oktobra 2013. godine Zlatnom medaljom „Filip Višnjić” nagrađeni su – Profesor Aleksandar Skljarov i profesor Vladimir Murza.

Predsjednik skupštine opštine Ugljevik Đoko Simić uručio je Zlatnu medalju “Filip Višnjić” Vladimiru Murzi, uvaženom profesoru Muzičke akademije iz Odese (Ukrajina).

“Ovdje sam šestu godinu zaredom. Festival se iz godine u godinu širi, povećava se broj učesnika, takođe se šire i granice jer imamo sve veći broj izvođača iz raznih zemalja. Na ovaj festival učesnici dolaze sa velikom motivacijom, zbog toga jer imaju priliku da se dodatno obučavaju, slušaju master klasove, druže sa ostalim takmičarima a posebnost ovog festivala je što se održava u dvije države.” rekao je Murza zahvalivši se na nagradi koju posebno doživljava jer je za njega Ugljevik druga kuća.

Na svečanom otvaranju koncert su održali Ukrajinski duo Kristina Andrukhiv (violina) i Irina Serotjuk (harmonika) koje su ukupni pobjednici proteklog  Petog međunarodnog festivala harmonike i dobitnici prelaznog pehara ove manifestacije.

Direktor Osnovne muzičke škole ,,Kornelije Stanković” Slaviša Perić zahvalio se svim umjetnicima koji su dolazili  prethodnih godina, jer je prema njegovim riječima zahvaljujući njima podignut rejting festivala.

“Ovaj festival se visoko kotira u svjetskim krugovima iz oblasti harmonike. Mnogi izvođači svjetskog ranga su bili u Ugljeviku, imena poput Murze, Osokina, Skljarova, Poelueva proslavili su festival nesebičnom podrškom i nastupima. Ozbiljnosti festivala svjedoči i broj takmičara, koji se povećava iz godine u godinu, a dolaze iz 78 gradova, sa više od 300 takmičara, iz trinaest zemalja.” istakao je Slaviša Perić.

Drugi takmičarski dan, predavanje i koncerti

Petogdana međunarodnog festivala „Dani harmonike“ nastavljen je takmičarski dio festivala. Tokom dana održano je takmičenje za sve kamerne sastave i orkestre kao i za četvrtu i petu kategoriju solista.

Direktor festivala Slaviša Perić istakao je još jednom da je jako srećan zbog činjenice da festival iz godine u godinu napreduje da kredibilitet festivala postaje sve poznatiji i veći.

Prof. dr Ivan Dimitrijević je održao interesantno predavanje na temu „Značaj muzike i harmonike u formiranju zrele i stabilne ličnosti“.

Kada govorimo o značaju muzike u procesu formiranja zrele i stabilne ličnosti treba imati na umu činjenice koje su nepobitne a neke od njih su da muzika ima blagotvoran uticaj u liječenju depresije i anksioznosti kao i stvaranje muzike kao način sublimacije negativnih impulsa. Ne smijemo zaboraviti na važnost obrazovnog kadra kada govorimo o muzičkom školovanju mladih naraštaja, istakao je prof. dr Dimitrijević.

Nakon sjajnog predavanja takmičari, članovi žirija kao i svi ljubitelji harmonike imali su ogromnu čast i zadovoljstvo da uživaju u koncertu sjajnog Daniela Eliassona iz  a potom u koncertu  istaknutog umjetnika Ukrajine, Vladimira Murze.

 Završno veče festivala u Ugljeviku

Ugljevik je bio domaćin šestog Međunarodnog festivala „Dani harmonike”, od četvrtka do nedjelje, takmičari su se nadmetali po kategorijama a izvođači su osim iz Bosne i Hercegovine, stigli iz svih republika bivše Jugoslavije i Evrope.

U nedjelju 11. maja 2014. godine, posljednjeg dana takmičenja proglašeni su pobjednici po kategorijama:

Pretkategorija-Marić Slavoljub (Srbija), I Kategorija- Grubić Miroslav (Srbija), II Kategorija-Vasiljević dragoslav (Srbija), III Kategorija-Spasojević Nemanja (BiH), IV Kategorija-Petreski Filip (Makedonija), V Kategorija-Stefan Zagorac (Srbija), VI Kategorija-Daniel Eliasson (Švedska).

U kategoriji kamernih sastava pobjednici su: I Kategorija-Duo harmonika Vesna Šarčević i Miloš Zelenović (BiH), II Kategorija-Trio harmonika Vesna Šarčević, Božana Lazić i Miloš Zelenović iz BiH, III Kategorija Trio harmonika Robert Spasencovski, Filip Gavrilovski i Muhamed Selim iz Makedonije, IV Kategorija -Kamerni duo Vladimir Gitin i Irina Serotjuk iz Ukrajine

U Kategoriji Orkestara nagrada I Kategorija-Orkestar OMŠ „Kornelije Stanković” iz Ugljevika (BiH).

Laureati cjelokupnog takmičenja  je Ukrajinski duo Vladimir Gitin i Irina Serotjuk iz Ukrajine.

Prije dodjela nagrada publici u Ugljeviku se predstavio Eduard Ahanov, emenintni umjetnik iz Rusije, održavši četrdesetpeto minutni koncert  koji je izmamio gromoglasne aplauze.

Ispred Opštine Ugljevik, generalnog pokrovitelja festivala,  učesnicima i gostima festivala obratio se  Predsjednik skupštine opštine Ugljevik Đoko Simić proglasivši festival zatvorenim.

Ovogodišnji festival harmonike okupio je preko 300 učesnika iz 13 evropskih zamalja (Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Slovenije,Austrije, Mađarske, Poljske, Rusije, Ukrajine,  Bugarske, Švedske, Bosne i Hercegovine). Publici se tokom festivalskih dana predstavila eminentna muzička imena iz svijeta muzike Ukrajinci Vladimir Murza, Kristina Andruhiv i Irina Serotjuk, i Rus Eduard Ahanov.

Festival „Dani harmonike 2014.” zvanično završen

Gala koncertom u bijeljanskom Centru za kulturu „Semberija” koji su održali virtuozi na harmonici – Ukrajinac Vladimir Murza, Rus  Eduarad Ahanov i Šveđanin Daniel Eliasson, festival „Dani harmonike 2014.” je završen.

Nakon njihovih pojedinačnih nastupa uslijedilo je i iznenađenje za publiku, na scenu su izašli zajedno te je publika imala priliku da uživa u njihovom zajedničkom izvođenju „Libertanga”.

Ljubiteljima harmonike predstavili su se i učenici Osnovne muzičke škole „Kornelije Stanković”.

Do sljedeće godine, dragi prijatelji, neka harmonika živi u vašim srcima.