O festivalu

Festival „Dani harmonike“ prvi put je održan u Ugljeviku 2009. godine u organizaciji Osnovne muzičke škole „Kornelije Stanković“. Pored koncerata, seminara, stručnih predavanja, organizuje se takmičenje solista na harmonici, kamernih sastava i orkestara koje ocjenjuje međunarodni stručni žiri, sastavljen od renomiranih i u praksi dokazanih muzičkih pedagoga i izvođača iz više zemalja.

Specifičnost ovog  Festivala je teritorijalna raznovrsnost. Tokom svog razvoja, festival se i umjetnički, ali i geografski širio, tako da su se koncertne festivalske aktivnosti održavale i u  Bijeljini od 2010. godine, a ubrzo i u Bogatiću i Beogradu, tako da je to jedan od rijetkih festivala koji se održava u dvije države.

Festival je proteklih godina ugostio plejadu vrhunskih umjetnika poput Aleksandra Skljarova, Vladimira Murze , Jurija Šiškina, Pavela Fenjuka, Mirka Patarinija, Viktora Romanjka, Aleksandra Poelueva, Sergeja Osokina , Eduarda Ahanova, , Irine Serotyuk, Radu Ratoia, Stavislava Mališeva, Vladimira Olejnika, Jevgenija Kobjakova,  Ljubiše Pavkovića, Narodnog orkestra RTS- a, tria „Balkanske žice“ i mnogih drugih umjetnika iz zemlje i inostranstva. Zahvaljući odličnoj organizaciji, visokim kriterijuma ocjenjivanja i sjajnim gostima Festival se po mišljenju mnogih istaknutih muzičkih kritičara svrstava u manifestaciju sa visokom reputacijom, poput najpriznatijih evropskih i svjetskih festivala sa dugogodišnjom tradicijom.  Značaj Festivala je poseban jer se radi o prvom festivalu harmonike ovog tipa koji je organizovan na području Republike Srpske i Bosne i Hercegovine.

Festival „Dani harmonike“ zamišljen je kao muzička manifestacija promovisanja i afirmacije kulturno – muzičkog stvaralaštva na području naše regije. Međutim, za proteklih devet godina postojanja festivala, manifestacija je zasluženo dobila mnogo veći značaj. Postali smo tradicionalna manifestacija koja ove godine proslavlja svoj jubilej. Doprinijeli smo afirmaciji i promociji harmonike, kako u regionu, tako i u Evropi i svijetu. Uspješno smo ugostili najzvučnija imena svijeta harmonike, ali isto tako i motivisali i predstavili  mnogo mladih talenata.

Svoje predstavnike na dosadašnjim ,,Danima harmonike” imali su: Rusija, Ukrajina, Litvanija, Švedska, Njemačka, Austrija, Mađarska, Slovenija, Srbija, Hrvatska, Crna Gora, Makedonija, Bugarska, Rumunija, Bosna i Hercegovina…

Nadamo se da ćemo i ove godine odgovoriti izazovu i na pravi  način se predstaviti, kao istinski domaćini jednog za sve nas akordeoniste, veoma značajnog događaja.

Želimo Vam prijatan boravak i lijepo druženje na

,,Danima harmonike”