Festival 2012

Prvi dan

U organizaciji Osnovne muzičke škole ,,Kornelije Stanković” u Ugljeviku je u četvrtak uveče počeo Četvrti međunarodni festival ,,Dani harmonike 2012.”, manifestacija koja će trajati sedam dana i okupiti više od 200 takmičara izvođača i pedagoga  iz 11  evropskih zemalja.

Pored BiH, učešće su prijavili gosti iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Slovenije, Mađarske, Austrije, Rusije, Ukrajine i Bugarske. Publici će se predstaviti i zvučna imena iz svijeta muzike – Rusi Aleksandar Skljarov i Aleksandar Poeluev kao i Vladimir Murza iz Ukrajine. Oni će održati predavanje i javni čas mladim talentima.

Za razliku od prethodnih godina, Festival će ove godine ,,pomjeriti državne granice”. Osim Ugljevika i Bijeljine, festival će biti održan i u opštini Bogatić, u Srbiji čijoj će se publici predstaviti Vladimir Murza i Aleksandar Poeluev kao i učenici  laureati Muzičke škole ,,Kornelije Stanković”. Od ove godine, po prvi put, biće dodijeljen prelazni pehar za laureat  cjelokupnog takmičenja.

Sinoć, na svečanom otvaranju, u prepunom ugljevičkom Domu za kulturu ,,Filip Višnjić” koncert je održao Vladimir Murza,  uvaženi profesor na Muzičkoj akademiji u Odesi.

On je primijetio da je za poslednje četiri godine, od kada učestvuje na festivalu, kvalitet sviranja sve bolji i da Ugljevik, zahvaljujući ovom muzičkom događaju, postaje kulturni centar u regionu.

– Svaki put publici i profesorima nametnu se novi mladi talenti, istakao je poslije koncerta Murza, profesor poznat po osvojenim mnogobrojnim nagradama na nacionalnim i međunarodnim takmičenjima u svijetu.

Slaviša Perić, direktor Osnovne muzičke škole ,,Kornelije Stanković” izjavio je novinarima da ugljevički Festival  ,,Dani harmonike” ide polagano ,,stazama  Pule”.

– Najveći festival harmonike održava se svake godine u Puli već 37 godina i mi idemo polako istim putem. Samo se u tom hrvatskom gradu može da okupi ovoliko takmičara na jednom mjestu, istakao je Perić i dodao da ugljevički festival privlači takmičare zbog eminentnih stučnjaka harmonike iz Rusije i Ukrajine koje ova škola angažuje.

Proglašavajući ,,Dane harmonike” otvorenim, načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić je istakao da mu je drago što će ova podmajevička opština narednih dana biti regionalni centar kulturnih zbivanja.

– Ovo je izraz naše potrebe da osjetimo na koji se način umjetnost razvija u svijetu kao i da pokažemo svoje umijeće. Ovaj događaj je prozor u svijet Ugljevika kao cijele Republike Srpske. Sigurno je da sredine koje imaju zdrav kulturni ambijent imaju preduslove za zdrav život, poručio je Perić.

U petak, drugog dana Festivala, u Ugljevičkom Centru za kulturu biće održani javni časovi harmonike a zatim će koncerte održati Rusi Aleksandar Skljarov i Aleksandar Poeluev kao i Vladimir Murza iz Ukrajine.

Po programu, vikend je predviđen za takmičenja solista i kamernih sastava kao i za koncerte.

Drugi dan

Drugi dan Međunarodnog festivala ,,Dani harmonike” protekao je u znaku muzičkog usavršavanja mladih talenata i koncerata.Naime, javne časove harmonike učenicima muzičke škole održali su Rusi Aleksandar Poleuev i Aleksandar Skljarov kao i Vladimir Murza iz Ukrajine.

U drugom dijelu dana  ljubiteljima harmonike predstavili su se Duo ,,Amare” iz Požarevca. Duo čine Dragana Mladenović, (master studije završila u Odesi u klasi profesora Vladimira Murze)  i Aleksandra Gajić (Fakultet muzičkih umjetnosti završila u  Beogradu). Obje rade u Muzičkoj školi ,,Stevan Mokranjac” u Požarevcu.

Na kraju večeri koncert je održala Ukrajinka Irina Serotjuk, student profesora Murze. Irina je imala značajne nastupe u skoro svim državama Evrope.

Treći dan

Subota, drugi dan Festivala, protekao je u znaku takmičenja kamernih sastava i solista u četvrtoj, petoj i šestoj kategoriji.

U kategoriji kamernih sastava u ,,A” kategoriji najbolji je bio duo harmonika iz Srbije (Sara Spasić i Mahailo Vojinović). Pobjednik ,,C” kategorije je Kamerni duo (Đorđe Marjanović i Lazar Nikolić), takođe iz Srbije .

Najbolji izvođač u četvrtoj kategoriji solista je Muhadinović Milica iz Crne Gore, dok je Piler Danijel, koji je predstavljao Austriju, osvojio najviše bodova u petoj kategoriji. Mlada Ukrajinka Serotjuk Irina bila je najbolja u šestoj kategoriji solista.

Ljubiteljima harmonike koncert je održao Rus Aleksandar Poelujev, osnivač i direktor međunarodnog festivala harmonika ,,Akordion plus”, koji se od 2005. godine održava u ruskom gradu Rostovo.

Program koji  on izvodi je su kompozicije Baha, Skarlatija, Paganinija, Griga, Mendelsona, Čajkovskog, Prokofjeva, Rahmaninova, Kursakova …

Aktivno se bavi koncertnom djelatnošću. Nastupao je na Novom Zelandu, u Austiji, Americi, Holandiji, Slovačkoj, Mađarskoj, Francuskoj, Italiji, Finskoj, Švedskoj, Litvaniji, Ukrajini i skoro svim većim gradovima Rusije.

Pobjednik je svih ruskih takmičenja u harmonici. Na ,,Kupu svijeta”,  2002. godine u Danskoj, pobijedio je dvije različite kategorije.

Četvrti dan

Poslednjeg dana Festivala u Republici Srpskoj, u bijeljinskom bioskopu, mnogobrojnoj publici predstavili su se laureati Osnovne škole ,,Kornelije Stanković” (Miloš Zelenović, Vesna Šarčević, Tomislav Cvijetinović i Ljubiša Golić) kao i gosti iz Rusije Aleksandar Skljarov i Aleksandar Poeluev te Ukrajinci Vladimir Murza i Irina Serotjuk. Festival će sutra biti preseljen u susjedni Bogatić, gdje je i započe prije sedam dana.