Pozdravna riječ 2018

Click to read on English

Čast nam je da Vam poželimo dobrodošlicu na Deseti jubilarni festival ,,Dani harmonike” Ugljevik – Bijeljina – Beograd 2018.

Činjenica da se naš festival  održava desetu godinu za redom i da obilježavamo  prvi jubilej, dovoljno govori o njegovom  značaju  za našu sredinu.  Festival je poprimio i međunarodni karakter, ne samo dolaskom  učesnika iz svih krajeva svijeta, nego i činjenicom da se dio festivalskih aktivnosti odvijao i u Srbiji, najprije u Bogatiću, a od prošle godine i u Beogradu.

Od festivala osnovanog u maloj sredini, trudom i zalaganjem, ali i ljubavlju prema muzici, podigli smo Festival na međunarodni nivo i postali smo jedan od najznačajnijih festivala harmonike u Evropi.

Tokom godina ugostili smo najeminentnija imena iz svijeta harmonike, ali smo isto tako uspjeli da promovišemo i afirmišemo mnoge mlade talente, što i jeste bio naš primarni cilj.

Kao domaćinima, biće nam velika čast i zadovoljstvo da  i ove godine ugostimo eminentne umjetnike, koji  i pored brojnih koncertnih aktivnosti tokom cijele godine, ipak, izdvoje vrijeme  da učestvuju na Festivalu i prepoznaju naš trud da na  jednom  mjestu okupimo umjetnike  svjetskog ranga i profila kako bi učenici i studenti imali priliku da kroz direktan kontakt sa njima steknu nova znanja i iskustva.

Sa zadovoljstvom  ističemo da se naš festival održava desetu godinu za redom, zahvaljujući, između ostalog, i vašoj podršci, te je prerastao u  manifestaciju  tradicionalnog  i internacionalnog karaktera i stekao veliki kulturni značaj, ne samo u regionu, nego i u Evropi.

Sa ponosom  ističemo da smo prethodnih godina ugostili učesnike iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, Slovenije, Rusije, Ukrajine, Litvanije, Švedske, Njemačke, Austrije, Mađarske, Bugarske,  Rumunije…

I ove godine učinićemo sve što je u našoj moći da sadržaji Festivala budu raznovrsni i kvaliteno organizovani i na taj način opravdamo dugogodišnje postojanje i povjerenje koje nam tokom godina ukazujete.

Uz srdačnu dobrodošlicu, pozivamo vas na vaš i naš Deseti jubilarni festival ,,Dani harmonike” Ugljevik – Bijeljina – Beograd 2018.

Direktor festivala

Mr  Slaviša Perić

 

Opština Ugljevik postala je prepoznatljiva širom svijeta u oblasti kulture zahvaljujući značajnom međunarodnom muzičkom festivalu „Dani harmonike“. Desetu godinu za redom imaćemo priliku da se susretnemo sa vrhunskim virtouzima na harmonici ali i da svijetu predstavimo dio svoje narodne tradicije i kulture.

Izuzetna je čast biti domaćin profesionalne manifestacije koja afirmiše umjetničko izvođenje na harmonici. Veliki kulturni i edukativni značaj ovog festivala čini osnovu naše ideje da  Ugljevik predstavimo u najboljem svjetlu širom svijeta.  „Dani harmonike“ neosporno su postali manifestacija koja na najljepši mogući način promoviše umjetničku muziku i umjetnost harmonike koja je na ovim prostorima imanentna. Manifestacija osmišljena kao platforma za muzički izraz talentovanih mladih harmonikaša i pozicioniranje umjetničke harmonike postala je jedan od vodećih festivala klasične muzike na našim prostorima.

Popularnost ovog instrumenta odražava se u trijumfima naših harmonikaša na takmičenjima širom svijeta. Ponosni smo što možemo da kažemo da je naš grad postao simbol harmonike zahvaljujući mladim tradicionalnom festivalu i talentovanim ljudima iz Ugljevika iza kojih je zapažena muzička karijera i nekoliko prestižnih svjetskih nagrada. Oni su pronijeli i ukazali na važnost harmonike ne samo kod nas nego i širom Evrope. Festival harmonike ne samo da predstavlja platformu za upoznavanje brojnih muzičara, stvaranje muzičkih veza, razmjenu iskustava, nego je i istinska vrijednost jer  je razbio predrasude koje su godinama definisale harmoniku kao instrument isključivo folklornih i tradicionalnih melodija.

Ovom prilikom zahvaljujemo se ljudima koji svake godine vrijedno rade na organizaciji festivala, publici koja vijerno prati koncerte i takmičenja, kao i medijima koji ažurno izvještavaju o festivalskim aktinostima prenoseći dio atmosfere onima koji nisu bili u mogućnosti da posjete festival.

 

Učesnicima festivala prije svega želimo dobrodošlicu i prijatan boravak u našem Ugljeviku sa željom da sa sobom ponesu samo  lijepe uspomene i da nam  se do godine ponovo vrate.

S poštovanjem,

Načelnik Opštine Ugljevik

Vasilije Perić