Vasilije Perić, načenik opštine Ugljevik

Opština Ugljevik postala je prepoznatljiva širom svijeta u oblasti kulture zahvaljujući značajnom međunarodnom muzičkom festivalu „Dani harmonike“. Desetu godinu za redom imaćemo priliku da se susretnemo sa vrhunskim virtouzima na harmonici ali i da svijetu predstavimo dio svoje narodne tradicije i kulture.

Izuzetna je čast biti domaćin profesionalne manifestacije koja afirmiše umjetničko izvođenje na harmonici. Veliki kulturni i edukativni značaj ovog festivala čini osnovu naše ideje da  Ugljevik predstavimo u najboljem svjetlu širom svijeta.  „Dani harmonike“ neosporno su postali manifestacija koja na najljepši mogući način promoviše umjetničku muziku i umjetnost harmonike koja je na ovim prostorima imanentna. Manifestacija osmišljena kao platforma za muzički izraz talentovanih mladih harmonikaša i pozicioniranje umjetničke harmonike postala je jedan od vodećih festivala klasične muzike na našim prostorima.

Popularnost ovog instrumenta odražava se u trijumfima naših harmonikaša na takmičenjima širom svijeta. Ponosni smo što možemo da kažemo da je naš grad postao simbol harmonike zahvaljujući mladim tradicionalnom festivalu i talentovanim ljudima iz Ugljevika iza kojih je zapažena muzička karijera i nekoliko prestižnih svjetskih nagrada. Oni su pronijeli i ukazali na važnost harmonike ne samo kod nas nego i širom Evrope. Festival harmonike ne samo da predstavlja platformu za upoznavanje brojnih muzičara, stvaranje muzičkih veza, razmjenu iskustava, nego je i istinska vrijednost jer  je razbio predrasude koje su godinama definisale harmoniku kao instrument isključivo folklornih i tradicionalnih melodija.

Ovom prilikom zahvaljujemo se ljudima koji svake godine vrijedno rade na organizaciji festivala, publici koja vijerno prati koncerte i takmičenja, kao i medijima koji ažurno izvještavaju o festivalskim aktinostima prenoseći dio atmosfere onima koji nisu bili u mogućnosti da posjete festival.

Učesnicima festivala prije svega želimo dobrodošlicu i prijatan boravak u našem Ugljeviku sa željom da sa sobom ponesu samo  lijepe uspomene i da nam  se do godine ponovo vrate.

 

S poštovanjem,

Načelnik Opštine Ugljevik

Vasilije Perić